فصل دوم و مبانی نظری هوش هیجانی

فصل دوم و مبانی نظری هوش هیجانی فصل دوم و مبانی نظری هوش هیجانی

دسته : -مبانی و پیشینه نظری

فرمت فایل : word

حجم فایل : 80 KB

تعداد صفحات : 47

بازدیدها : 427

برچسبها : پروژه تحقیق مبانی نظری

مبلغ : 13500 تومان

خرید این فایل

فصل دوم و مبانی نظری پژوهش هوش هیجانی

فصل دوم و مبانی نظری هوش هیجانی

در 47 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت docx

توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه

توضیحات نظری کامل در مورد متغیر

پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه

رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)

نوع فایل:  WORD و قابل ویرایش با فرمت docx

 

قسمتی از متن مبانی نظری و پیشینه

هوش هیجانی

تعاریف هوش هیجانی

تعاریف زیادی از هوش هیجانی از طرف اندیشمندان روان شناس مطرح شده است دانیل گلمن در سال 1998 در كتاب خود تحت عنوان كاركرد هوش هیجانی آن را اینگونه تعریف می كند: (هوش هیجانی توانایی درك و فهم هیجان ها و عواطف است به منظور تعمیم آن به عنوان حامی اندیشه ، شناخت هیجان ها و دانش هیجانی تا بتوانیم آنها را نظم داده تا موجبات رشد عقلی، عاطفی و هیجانی فراهم گردد (رضوانی، 1386).

هوش هیجانی یعنی توانایی­هایی مانند این كه فرد بتواند انگیزه­های خود را حفظ نماید و در مقابل ناملایمات پایداری كند، تكامنش­های خود را كنترل كند و كامیابی را به تعویق بیندازد. همچنین به این معنی است كه فرد حالات روانی خود را تنظیم كند و نگذارد پریشانی خاطر قدرت تفكر او را خدشه دار سازد، با دیگران همدلی كرده و امیدوار باشد (گلمن، 1380).

هوش هیجانی به منزله توانایی تشخیص، پردازش و مدیریت هیجانهای خود و دیگران تعریف شده است (مایر و همکاران، 2001).

هوش هیجانی مفهومی چند عاملی از تواناییهای شخصی و اجتماعی است كه به ما در برابر مطالبات روزمره كمك می كند (سیاروچی و همكاران، 2001، به نقل از نوری، 1383). تواناییهای هیجانی شخص و اجتماعی كلیدی كه ساختار عاملی هوش هیجانی را تشكیل می دهند به شرح زیر بیان می‌دارند:

* خود توجهی: توانایی ادراك و ارزیابی دقیق خود

* جرات مندی: توانایی بیان سازنده‌ی هیجانات

* تحمل استرس: توانایی مدیریت موثر هیجانات

* كنترل تكانه: توانایی كنترل هیجانات

* واقعیت آزمایی: توانایی رواسازی عینی احساسات و افكار

* انعطاف پذیری: توانایی سازش یافتگی با افكار و احساسات در موقعیت های جدید

* حل مسأله: توانایی حل مشكلات شخصی و بین شخصی

* همدلی: توانایی آگاهی و فهم هیجانات دیگران

* روابط بین فردی: توانایی برقرار كردن روابط بهینه با دیگران

به اعتقاد آنها، علاوه بر این مولفه‌ی كلیه‌ی هوش هیجانی، مدل بار – ان پنج عامل دیگر را به عنوان تسهیل كنندگان رفتار هوشمندانه اجتماعی و هیجانی در بر می گیرد كه عبارت اند از:

* خوش بینی: توانایی مثبت اندیشی و نگاه به نیمه‌ی روشن زندگی

* خودشكوفایی: تواناییی و مدیریت رسیدن به اهداف و تواناییهای بالقوه

* شادكامی: توانایی احساس سرخوشی با خود، دیگران و به طور كلی زندگی

* استقلال: توانایی رهاشدگی از وابستگی هیجانی به دیگران و اتكا به خود

* مسئولیت پذیری اجتماعی: توانایی شناسایی خود به منزله‌ی قسمتی از گروه اجتماعی خود و مسئولیت در قبال آن (ساعتچی، 1376).

هوش هیجانی شامل چهار مولفه  و بیست قابلیت است كه عبارتند از :

1- خود آگاهی :  از طریق شناخت عمیق عواطف ،‌هیجان ها و حالات روانی دیگران ، نقاط قوت و ضعف و توانایی ارزیابی صحیح از خود به دست می آید و به عبارتی در خود آگاهی شما هیجانات و احساسات خود را بخوانید و از آنها آگاه باشید . خود آگاهی به افراد اجازه می دهد تا نقاط قوت و محدودیت های خود را بشناسند.

2- خود مدیریتی : توانایی كنترل و اداره كردن عواطف و هیجان ها ، توانایی حفظ آرامش در شرایط بحرانی و استرس زا ، توانایی خود انگیزشی و ابراز منویات درونی است. به عبارتی خود مدیریتی توانایی كنترل عواطف و هیجانات و رفتارهای صادقانه و درست است. افراد با مهارت خود مدیریتی اجازه نمی دهند بدخلقی ها در طول روز از آنها سر بزند و می دانند منشاء بد خلقی ها كجاست و ممكن است چقدر طول بكشد.

3- آگاهی اجتماعی: افراد دارای این مهارت دقیقاً ‌می دانند كه گفتار و كردارشان بر دیگران تاثیر می گذارد و می دانند اگر تاثیر رفتارشان منفی باشد آن را تغییر دهند. یك نمونه از مهارت آگاهی اجتماعی همدلی است. همدلی یعنی توانایی ورود به احساسات دیگران یا توانایی درك احساسات كاركنان در فرآیند تصمیم گیری هوشمند فردی یا گروهی است.

...

 

2-1-1-7 اندازه گیری هوش هیجانی

علاقه به هوش هیجانی تا اندازه ای این ادعا را منعكس می كند كه بر اساس آن تفاوتهای فردی در پردازش اطلاعات هیجانی – عاطفی، موفقیت در زندگی را پیش بینی می كند. مفهوم هوش هیجانی تا حدودی از باورهای نخستین در مورد هوش اجتماعی مشتق می گردد. (سالووی و مایر، 1990). امكان تفاوتهای فردی در توانهاییهای ادراك و بیان هیجانی و فهم و مدیریت اطلاعات هیجانی را مطرح می سازند و بر این باورند كه این تواناییها قابل فراگیری هستند. آنان هوش هیجانی را در قالب چهار عامل تعریف كرده اند كه بر این اساس هوش هیجانی عبارت است از توانایی و درك صحیح هیجان، ارزیابی و بیان هیجان، توانایی تشخیص و یا تعمیم احساسات به نحوی كه تفكر را تسهیل كنند، توانایی فهم هیجان و اطلاعات هیجانی و در نهایت توانایی تنظیم هیجانات پابه‌پای ارتقا در رشد عقلی و هیجانی از مخرج مشترك تواناییهای فوق با عنوان هوش هیجانی یاد كرده اند (سپهریان­آذر، 1385). 

چندین مولف كوشیده اند تا مدل مبتنی بر تواناییهای هوش هیجانی را از طریق خود گزارش دهی و روشهای عملكردی حداكثری عملیاتی نمایند. امروزه دو روی آورد سنجش در اندازه گیری هوش هیجانی مطرح است (سپهریان­آذر، 1385).

1- روی آورد سالووی و مایر كه استفاده از شاخص های عملكردی است و از قضاوت هیجانات تجربه شده توسط مردم مشتق شده است كه این هیجانات تجربه شده در داستانهای كوتاه توصیف شده یا در عكس ها و تصاویر ارائه می شوند.

2- روی آورد دیگر رایج برای سنجش هوش هیجانی استفاده از ابزارهای خود گزارش دهی (پرسشنامه‌ها) است كه متغیرهای شخصیت و گرایش و تمایلات درونی شخصی را ارزیابی می كنند.

در این راستا مقیاس سنجش هیجانات (AES)[1] به منزله‌ی یك ابزار خود گزارش دهی در ارزشیابی ابعاد چند گانه‌ی هوش هیجانی توسعه پیدا كرده است. پژوهشگرانی چون دیویس[2] و همكاران (1998) و مارتنیس – پونس[3] (1998 ، 1999) نیز مقیاس فراخلق جفت (TMMS)[4] را به عنوان شاخص خود گزارش دهی هوش هیجانی به كار برده اند. (به نقل از وارویك و نقل بك، 2004) مایر و همكاران ابتدا شاخص توانایی حل مسأله هیجانی را اختراع كردند و نام آن را مقیاس هوش هیجانی چند عاملی (MEIS)[5] گذاشتند. آنها قصد داشتند تا نسخه‌ی چهار عاملی هوش هیجانی را ارزشیابی نمایند. تحلیل عاملی آنها از MEIS فقط سه عامل را آشكار كرد: ادراك، فهم، و تنظیم هیجانات. این سه مولفه با همدیگر 402 عبارت را تشكیل دادند كه به توسعه‌ی آزمون هوش هیجانی مایر، سالووی و كاروسو كه 141 عبارت را در بر می‌گیرد، منجر شد (انجل برگ و اسجو برگ، 2004) تاكنون ابزارهای متعددی جهت سنجش این نوع از هوش طراحی شده اند كه در این زمینه سیاروچی و همكاران (2001) به پرسشنامه های كنترل هیجان[6] (1989)، پرسشنامه‌ی سطوح آگاهی هیجان[7] (1990)، پرسشنامه‌ی سبك های پاسخ (1991)، آزمون هوش هیجانی گلمن (1995، به نقل از پارسا، 1380)، پرسشنامه‌ی هوش هیجانی بار – ان (1997)، پرسشنامه‌ی خود گزارش دهی اسكات (1998) و آزمون هوش هیجانی مایر و سالووی و كارسو (2001) اشاره كرده اند (پارسا، 1380).

 


[1]. Assessing Emotional Scoale

[2]. Davies

[3]. Martingez – Dons , M

[4]. Trait – Meta Mood Scale

[5]. Multifactor Emotional Intelligence Scale

[6]. Emotional Control Questionnaire

[7]. Levels of Emotional Awareness

...

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید